Ashtanga Vinyasa yoga is ontworpen om de volledige diepte van yoga te onthullen. Het is systematisch en stap-voor-stap ontvouwen van je bewustzijn zonder de zwakke plekken te negeren of zich alleen maar te richten op sterke plekken.

Deze benadering, ' vinyasa' genaamd, betekent 'opeenvolging' . Het omvat intelligente, evenwichtige ontwikkeling, en het produceert kracht, flexibiliteit en helderheid van lichaam en geest. Uit het principe van vinyasa werden verschillende progressieve reeksen van houdingen gecreëerd met behulp van de bewegingen van de Zonnegroet als blauwdruk.

Wanneer lichaam, adem en geest naadloos samensmelten, ontstaat spontane samadhi. De serie bestrijkt een breed spectrum van houdingen, combinaties van houdingen en verbindingsbewegingen. Ze zijn als toonladders die een muzikant kan beheersen. Ze zijn uitdagend, en beginners zullen vaak slechts een deel ervan beoefenen om de kloof tussen hun huidige situatie en hun potentiële situatie te overbruggen.

De traditionele methode van Ashtanga Vinyasa heeft totaal zes series met sets van houdingen. Deze worden gebruikt bij het trainen van het lijf, de ademhaling en de intelligentie om harmonieus samen te smelten zonder enige vervorming of onopgeloste aspecten van de geest te negeren die een vals gevoel van eigenwaarde zouden kunnen creëren. 

inspired bij Richard Freeman